Maak je eigen bedrijfslogo:
Tien belangrijke tips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak je eigen bedrijfslogo. Deze tien tips zetten je op het goede spoor!

Wie een eigen bedrijf begint, moet vaak slim omgaan met het budget. Dan kunnen de kosten voor het ontwerpen van een logo en eventuele huisstijl er nogal inhakken. Voor veel starters reden genoeg om eens te kijken of ze zelf niet een logo kunnen ontwerpen. Hier een serie handige tips.

 

Vóór je begint aan een bedrijfslogo ...

Voordat we de belangrijkste tips geven voor het ontwerpen van eigen logos eerst nog een kanttekening: de praktijk wijst uit dat een logo ontwerp door een niet-professioneel ontwerper meestal niet de professionaliteit haalt die je graag als bedrijf wilt uitstralen. Vraag jezelf dus af of je voldoende kwaliteiten hebt op het gebied van logo-design om zelf aan de slag te gaan.

Natuurlijk is het volkomen legitiem om de kosten van een professioneel logo ontwerp bij je overwegingen mee te nemen. Een goede tussenoplossing kan echter zijn om zelf je bedrijfslogo zo goed mogelijk te ontwerpen en vervolgens hiermee naar een professioneel designer te stappen. Die kan dan tegen weinig kosten je logo een behoorlijke extra kwaliteit geven, terwijl het uiteindelijke ontwerp heel dicht in de buurt komt bij je eigen ideeën.

De juiste volgorde bij logo ontwerp

Het lijkt een zware aanpak voor zoiets als het ontwerpen van een bedrijfslogo, maar het beste is om toch eerst nog weer even voor jezelf op een rij te zetten wie je klanten/relaties zijn, wat voor uitstraling je bij die groep wilt hebben, wat voor boodschap je uit wilt stralen. Door dit helder voor ogen te krijgen zet je jezelf op het goede spoor.

Tien tips voor een eigen bedrijfslogo ontwerp

Inspiratie voor een bedrijfslogo

Inspiratie kun je opdoen door op Google of andere zoekmachines te zoeken onder afbeeldingen (images.google.nl). Typ je eigen sector in en het woord 'logo', dus bijvoorbeeld:
accountancy logo
hifi logo
massage logo
De kans is groot dat je een reeks van bedrijfslogo's vindt van bedrijven uit de sector waarin je werkzaam wilt zijn.

Nu een bedrijfslogo, straks een huisstijl

Als het ontwerp van je bedrijfslogo vordert, vraag je dan af wat de kenmerkende elementen zijn van het logo ontwerp dat je aan het maken bent. Is dat het lettertype, is het de kleur, zijn het bepaalde grafische elementen, is het de plaatsing van onderdelen ten opzichte van elkaar of van de bladspiegel (je 'hele vel papier') etc.? Soms zijn bijvoorbeeld de gebruikte logokleuren zo 'eigen' dat alleen al het consequent gebruik van die kleuren in al je publikaties (folders, brochures, website, visitekaartjes, enveloppen, briefpapier, autobelettering, inrichting van je bedrijfsruimte etc.) voor een heldere, herkenbare huisstijl zorgt. Stop pas met het ontwerp wanneer bepaalde onderdelen of aspecten krachtig aanwezig zijn.

Het bedrijfslogo en het gevaar van te wilde lettertypes

De keuze van het lettertype voor je corporate logo kan sterk de uitstraling ervan bepalen. Het probleem is alleen dat de keuze van het juiste lettertype professionele logo design kwaliteiten vergt. Het gaat vaak om qua uitstraling subtiele verschillen tussen de diverse lettertypes. Als je het inzicht daarin niet hebt (wat niet vreemd is, zelfs designers bouwen dat pas in de loop van de jaren op), kies dan niet voor een té opvallend, frivool of afwijkend lettertype. Laat de keuze over aan een ontwerper of kies een vrij neutraal lettertype en zoek het 'eigene' in andere onderdelen van je bedrijfslogo.

'Fouten' in je logo

Een bedrijfslogo ontwerpen is geen helder toewerken naar een bepaald eindresultaat. Het is een creatief proces en dat moet je kansen geven. Vaak ontstaan er hele frisse, nieuwe logo varianten uit 'vergissingen' tijdens het ontwerpproces (bijv. klikken op een verkeerde kleur, het per ongeluk veranderen van een vorm, tekst over elkaar heen plaatsen). Wees dus niet bang om fouten te maken, sterker nog: kies eens een willekeurige kleur, plaats zomaar een willekeurig vlakje of lijn ergens, zet dingen schuin of scheef etc. Kortom, doe eens wild en creëer dingen die je anders juist zou vermijden. Ze kunnen tot nieuwe ideeën of richtingen leiden.

Samenhang in een logo-ontwerp

Wanneer je het logo voor een groot gedeelte af hebt, wordt het tijd om de cohesie tot stand te brengen. Bij een goed logo design staat elk onderdeel precies op de goede plek (en dat geldt helemaal voor de huisstijl, waar je nu al rekening mee kunt houden). Bekijk dus je ontwerp tot nu toe en vraag je dingen af als:

  • Is de afstand tussen de letters onderling precies goed?
  • Staan de grafische elementen exact op de goede plaats? Is de witruimte ertussen precies evenwichtig verdeeld? Lijnt alles goed (dat wil zeggen staat alles met de linkerzijde of rechterzijde of het midden precies onder elkaar)? Staat tekst exact in het midden van dat vlakje? etc.
  • Zijn er geen onderdelen die elkaar in de weg zitten? Zo ja, creëer dan ruimte eromheen.

Wat zien jouw relaties in je bedrijfslogo

Er is één fout die heel veel mensen maken als ze een logo ontwerpen: ze denken vanuit het eigen bedrijf en niet vanuit de klant/relatie/doelgroep. En dus verschijnen er allemaal logo's met bijv. drie pijlen ('de drie hoofddoelen van ons bedrijf'), vier vlakjes ('onze vier productlijnen') etc. Terwijl het voor de klant of relatie totaal geen praktische rol speelt wat bijvoorbeeld de hoofddoelen zijn. Dit levert alleen maar bedrijfslogo's op met een weinig zeggende uitstraling. Probeer dus andersom te denken: wat heeft mijn klant aan mijn bedrijf, wat is voor mijn klant het merkbare verschil tussen mijn bedrijf en dat van de concurrent, wat is voor mijn relaties het unieke aspect in mijn diensten/producten. Neem dat als uitgangspunt voor je logo design.

Leg je logo weg

Het is heel moeilijk om afstand te creëren ten opzichte van je eigen ontwerp en het dus te bekijken door de ogen van je doelgroep. Dus als je het je qua tijd kunt veroorloven, leg dan je ontwerplogo een tijdje weg en kijk er pas een week (of meer) later weer naar. Probeer je te realiseren wat je eerste, frisse reactie is als je het ontwerp voor je bedrijfslogo voor het eerst weer onder ogen krijgt.

Kan het logo simpeler/krachtiger?

Dit is ook iets voor de eindfase: je hebt nu je bedrijfslogo in concept liggen en nu wordt het tijd voor het fijnslijpen. Dat komt voor een belangrijk deel neer op het beantwoorden van de vraag: kan het simpeler? Kun je hetzelfde effect krijgen met minder kleuren, nog simpeler vormen etc.? Zo ja, doe dat dan! Het logo ontwerp zal daardoor aan kracht winnen. Een handige check is: kan ik dit logo na een oogopslag nog reproduceren?

In feite geldt de vraag of het simpeler kan ook de inhoud van het logo: is het bedrijfslogo niet al te abstract? Laat het nog te veel te raden over?

Hoed je voor familie en vrienden

De verleiding is groot om vol trots met je bedrijfslogo naar je familie of vrienden toe te rennen om te vragen hoe ze het vinden. Daar zit een gevaar in. Natuurlijk zullen ze het liefst roepen dat het prachtig is, helemaal bij je past etc. Maar dat is niet eens het grootste probleem. Dat zit hem namelijk vooral in het feit dat al deze mensen alleen primair op je logo ontwerp zullen reageren: ze zullen zeggen of ze het zélf mooi vinden. Met andere woorden ze denken niet vanuit de doelen die jij nastreeft, de doelgroep voor wie dit bedrijfslogo bedoeld is, de marketingboodschap die je af wilt geven. En hun enige criterium is of het logo MOOI is. Terwijl de vraag natuurlijk is of het logo EFFECTIEF is. Kortom, een dubieus forum van raadgevers. Je kunt beter nog een keer bijzelf te rade gaan: heb je zelf nog twijfels dan is er iets niet in orde. Rust niet voordat je weet wat dat is.

Mijdt clipart in je bedrijfslogo

Via internet zijn er uitgebreide collecties clipart beschikbaar die prima kunnen dienen als basis voor een ontwerplogo. Toch raden we dit niet aan. Je levert aan originaliteit in (tenzij je er flink aan gaat sleutelen) en je hebt kans dat je op een gegeven moment je eigen logo (of eigenlijk de gebruikte clipart of clipart-stijl) ineens in een totaal andere context terugziet omdat iemand anders diezelfde clipart(stijl) gebruikt heeft voor een heel ander doel.

Dit artikel is onderdeel van een artikelenreeks over logo en huisstijl:

Meer informatie nodig? Check in ieder geval de speciale pagina met informatiebronnen rond logo design of zoek verder op deze site met het zoekmachientje linksboven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 5
Het Marketingcommunicatieplan en link populariteit

Het marketingcommunicatieplan is door 'internet' hard toe aan een major upgrade. Een linkstrategie is daarbij van groot belang. Wat houdt dat in?...

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 5 Het Marketingcommunicatieplan en link populariteit.

Naar de bovenkant van

'Tien belangrijke tips'

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina 'Maak je eigen bedrijfslogo: Tien belangrijke tips', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.