Tien tips voor de beste visitekaartjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visitekaartjes zijn cruciaal bij een kennismaking. Dat stelt onder andere behoorlijke eisen aan de vormgeving. Daarom hebben we hier tien tips op een rij gezet voor wie zelf aan de slag wil.

 

Visitekaartjes: wat moet erop?

Voordat je met het ontwerpen van de visitekaartjes aan de slag gaat, is het handig om eerst even op een rij te zetten wat er allemaal op de business card komt te staan. Want als het ontwerp bijna klaar is, wordt het lastig om nog elementen toe te voegen. Toch komt het in de praktijk beslist wel voor dat een opdrachtgever op het laatste moment nog bedenkt dat er toch nog een payoff, tekst, extra telefoonnummer, thuisadres, foto o.i.d. op moet. En dan kan de vormgever opnieuw aan het sleutelen gaan. Kijk voor de zekerheid maar even op deze 'Checklist Visitekaartje' om geen enkel item te vergeten.

 

Visitekaartjes: tien ontwerptips

De tips hieronder zijn met toestemming ontleend aan het weblog Logo dragers, en iets bewerkt.

1. Houd het hoofddoel van de visitekaartjes voor ogen

Houd voortdurend het hoofddoel van je visitekaartjes voor ogen. Dat allerbelangrijkste doel is namelijk het helder doorgeven van je naam en contactgegevens. Pas op de tweede plaats komt dat je daarnaast de ontvanger een indruk wilt geven van wat je organisatie doet en met welke bijzondere kwaliteit.

2. Maak de bedrijfsnaam goed leesbaar

Soms zorgt een al te sterke grafische bewerking ervoor dat de naam van je organisatie minder goed te lezen is. Dit komt met name nog wel eens voor bij letterlogo's. Zorg dat de bedrijfsnaam in dat geval ook in 'normale' tekst op de visitekaartjes staat.

3. Voorkom een overdosis aan informatie

Vul de business card niet tot de rand met informatie. Dan krijg je al gauw een te kleine font size en een onoverzichtelijk business card. Minder = beter.

4. Zet naam, telefoon en e-mail op de voorgrond

Voorkom dat de vormgeving ook de kerninhoud (naam, telefoonnummer, e-mail) naar de achtergrond drukt. Zorg dat die gegevens onmiddellijk te vinden en goed leesbaar zijn. Vermijd o.a. te drukke vormgeving en te weinig contrast tussen tekst en achtergrond.

5. Overweeg eens een afwijkend formaat of bijzondere snijvorm

Visitekaartjes mogen best een andere maat hebben dan pakweg 8,5 x 5,5 cm. En ze mogen ook best op een bijzondere manier gestansd (gesneden) zijn. Daardoor springt de business card eruit t.o.v. de concurrentie. Voor een afwijkende stansvorm hoef je alleen maar aan de drukker een Illustrator- of Corel Draw-bestand te geven met de bedoelde snijvorm. Houd wel rekening met wat hogere drukkosten. En zorg dat je binnen die 8,5 x 5,5 cm blijft, dan past het visitekaartje nog steeds in de bestaande adresbakjes etc

6. Bedenk een originele vouwvorm

Een speciale vouwvorm (bijvoorbeeld een mini-brochure) kan ook een hele goede indruk maken. Misschien biedt het logo aanknopingspunten voor zo'n vorm. Of het aangeboden product/de aangeboden dienst. Reken wel op extra drukkosten en blijf weer binnen dat Rolodex-formaat.

7. Overweeg een staand kaartje

Visitekaartjes vallen eerder op als ze 'staand' zijn vormgegeven. Zorg dan wel dat de bedrijfsnaam goed te lezen is wanneer de business card in een rolodex o.i.d. zit. Dus 'gekanteld', zodat de naam bovenin te lezen is wanneer je het kaartje liggend voor je hebt.

8. Kies een bijzondere papiersoort

De papiersoort kan een business card iets heel bijzonders geven. Er zijn duizenden papiersoorten mogelijk, dus de standaardsoort waar drukkers in eerste instantie mee aankomen, ligt wel érg voor de hand. Houd wel rekening met de sector waarin je actief bent. Té veel afwijken pakt meestal ook niet goed uit omdat je dan de ontvanger van je vervreemdt. Vraag in ieder geval de drukker eens om een papierboek (en om advies).

9. Geef iets extra's aan je visitekaartjes

Soms is het aardig om op de achterkant van visitekaartjes een extra element toe te voegen: een kalender, een overzicht van niet-metrische maten, een liniaal, een overzicht van netto-schermformaten voor een webdesigner etc. Het moet uiteraard passen bij je bedrijf/organisatie en handig zijn voor de ontvanger.

10. Doe eens anders

Een enkele keer kan het heel toepasselijk zijn om een technisch hoogstandje van de visitekaartjes te maken. Denk aan speciale vernis-effecten, emboss-effecten, metalen magneetkaartjes of zelfs kaartjes die je in een cd- of cd-rom speler kunt afspelen. Het kost wat, maar dan val je ook op. Maar ook hier weer: zorg dat het idee aansluit bij het bedrijf/het product/de dienst etc. Zo niet, doe het dan beslist niet.

 

 

Misschien ook interessant:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

Uitgebreid onderzoek providers (op beperkt aantal criteria):
De beste (inbel) internet provider van 2004

Wat is de beste Nederlandse (inbel) internet provider? Hier DE lijst o.b.v. een uitgebreid onderzoek in 2004....

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Uitgebreid onderzoek providers (op beperkt aantal criteria): De beste (inbel) internet provider van 2004.

Naar de bovenkant van

'Tien tips voor de beste visitekaartjes'

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina ' Tien tips voor de beste visitekaartjes', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.