Het logo ontwerp:
Een beoordelingschecklist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beste logo ontwerp kies je niet zomaar. Hier een lijst met punten waar je op kunt letten.

In de vorige artikelen in deze artikelenreeks over logo en huisstijl stond de briefing voor het logo-ontwerp centraal. Nu, na een aantal weken, is het dan zover. De graphic designer komt met een aantal concepten voor het logo ontwerp. Er wordt een tafel vrijgemaakt (of een beamer aangesloten) en het schieten kan beginnen. Hoe beoordeel je nu de bedrijfslogo-ontwerpen? Een aantal handvatten.

 

De eerste indruk van het logo ontwerp

Noteer bij elk logo ontwerp je eerste indruk. Vergeet dat niet, want je bent die indruk kwijt wanneer ontwerp nr. 8 langskomt of je een half uur gediscussieerd hebt over dat ene logo ontwerp. Die eerste indruk is heel belangrijk. Het is het enige moment dat je instinctief op het nieuwe logo ontwerp reageert. Daarmee kom je gevoelsmatig misschien wel het dichtst bij de leden van je doelgroepen die ook het logo voor het eerst zien. Vind je het in eerste instantie niets, laat je dan niet gauw door argumenten overhalen om het toch mooi te vinden: er is basaal dan iets nog niet in orde.

De 'Checklist Logo design'

De discussie kan gemakkelijk warrig worden en ontaarden in 'mooi' vs. 'niet mooi'. Voorkom dat door voortdurend terug te grijpen op de criteria uit je briefing. Gebruik bijvoorbeeld de volgende checklist:

  • Weerspiegelt dit logo ontwerp 'wie we zijn, wat we doen/bieden en hoe we het doen? Anders gezegd, krijg ik hierdoor een idee van waar het bij dit bedrijf om gaat en wat ik er zelf aan kan hebben?
  • Past het bedrijfslogo bij onze doelgroepen? Dus geen flitsend logo voor senioren of een ouderwets-degelijk logo voor scholieren. Houd ook rekening met specifieke doelgroep-eigenschappen: kunnen slechtzienden dit lettertype in deze grootte goed lezen, hoe komt het logo over voor mensen die gedeeltelijk kleurenblind zijn?
  • Sluit dit company logo aan op onze communicatiedoelen: roept het een clubgevoel op, straalt het integriteit uit, toont het ons milieuvriendelijk karakter, straalt het professionaliteit uit, etc.?
  • Onderscheidt dit logo ontwerp ons voldoende van onze concurrenten zonder te sterk af te wijken t.o.v. wat gebruikelijk is in onze markt?
  • Straalt dit bedrijfslogo onze boodschap uit?
  • Past het als corporate logo in onze communicatiestrategie: toont het zelfironie, overtuigt het door creativiteit, toont het onze overeenkomst met onze relatiegroepen, etc.?
  • Valt dit logo ontwerp voldoende op temidden van een reeks van andere communicatiedragers? Springt bijvoorbeeld onze advertentie eruit tussen al die andere advertenties op een krantenpagina? Intrigeert het?
  • Is het gebruikte beeld sterk genoeg of moeten we het straks keer op keer uitleggen? Laat het zich goed herinneren, is het herkenbaar genoeg?
  • Is het eenvoudig? Hoe eenvoudiger, hoe meer zeggingskracht. Sterke business logo's zijn vrijwel altijd tot op het bot uitgekleed, dus vraag je af: kan er nog niets weg? Kan er een kleur af, kan de vorm simpeler, is dat verloopraster nodig, etc.?
  • Is het eenduidig: geeft dit logo ontwerp alleen de vooraf gedefinieerde boodschap af? Geeft het meerdere boodschappen af, dan is het waarschijnlijk warrig en dus minder krachtig.
  • Oogt het professioneel?
  • Sluit het negatieve associaties uit? Denk daarbij aan kleurgebruik, abstractere vormen, nogal afwijkende lettertypes e.d.
  • Is het een tijdgebonden logo design? Werkt het logo over tien tot vijftien jaar nog steeds of is die fraaie trendy vorm van nú tegen die tijd hopeloos ouderwets?

Als je minder ervaring hebt met beoordelen van logo ontwerpen, vraag jezelf dan af: word ik hier vrolijk van, vind ik het spannend, heeft het stijl, is het jong/oud etc. Of als variatie op het oude gezegde 'de krant is een meneer': wat voor 'meneer' is dit logo? Is dit logo design bijvoorbeeld een vriendelijke, behulpzame, wijze, oudere man of een snelle, dynamische, eigenzinnige jonge meid?

'Technische' eisen aan het logo ontwerp

Naast de communicatie-criteria uit de hiervoor aangegeven checklist, is er ook een aantal technische aspecten van het logo ontwerp die je moet checken:

  • Is het bedrijfslogo gemakkelijk te reproduceren op diverse communicatiedragers (groot, klein, op papier, op relatiegeschenken, op reclameborden, op beeldscherm etc. )?
  • Laat dit logo (en vooral de naam) zich makkelijk lezen door onze doelgroep (senioren, kinderen)?
  • Is het logo design (en vooral het gekozen lettertype) geschikt voor gebruik op internet?
  • Is het bedrijfslogo met eventuele aanpassingen geschikt voor zwart/wit-gebruik en 1- of 2-kleuren druk?
  • Is dit business logo juridisch te beschermen? Om die reden is het variëren op bestaande clipart alleen aan te raden als je exclusiviteit niet zo'n rol speelt (zoals bij kleinere, lokaal geöriënteerde bedrijven).

Tot slot

Nog een paar tips tot slot:

  • Een indicatie: als een logo ontwerp veel uitleg nodig heeft, wijst dat meestal op zwakheid. Een krachtig beeldmerk heeft geen uitleg nodig!
  • Vraag je af of de doelgroepen dezelfde associaties hebben als degenen die het logo nu beoordelen. De enige manier om daar achter te komen is research. Vraag een panel uit de doelgroep om feedback en als daar geen budget voor is, vraag dan in ieder geval één lid van de doelgroep om reactie. Een waarschuwing: ook een panel vertegenwoordigt niet de hele waarheid; blijf je eigen oordeel/gevoel ernaast zetten.
  • Het zal duidelijk zijn dat mooiheid niet echt een criterium is voor de effectiviteit van een bedrijfslogo. Een bewust onbeholpen logo in neon-kleuren kan soms veel effectiever zijn dan een prettig, stemmig, uitgebalanceerd beeldmerk. Waar het om gaat is of het logo bijdraagt aan de doelen van de 'afzender'.

Dit artikel is deel van een artikelenreeks over logo en huisstijl. Het volgende artikel geeft wat handvatten voor wie uit eigen creativiteit of door geldgebrek zelf aan de slag gaat: Logo's ontwerpen voor de doe-het-zelver: tips.

Dit artikel is onderdeel van een artikelenreeks over logo en huisstijl:

We hebben een speciale pagina met allerlei informatiebronnen over logo design op deze site:
Logo design: de cruciale informatiebronnen op een rij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

Handige tips voor het solliciteren
Voorbeeld-CV (functioneel CV)

Een Voorbeeld-CV (functioneel CV): tien tips voor een effectief curriculum vitae (CV)....

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Handige tips voor het solliciteren Voorbeeld-CV (functioneel CV).

Naar de bovenkant van

'Een beoordelingschecklist'

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina 'Het logo ontwerp: Een beoordelingschecklist', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.