Goedkope webhosting: waar moet je op letten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goedkope webhosting (of zelfs gratis webhosting): dat klinkt natuurlijk héél aantrekkelijk. Maar er zijn valkuilen en goedkoop kan dan wel eens als duurkoop uitpakken. Waar moet je beslist op letten?

 

Goedkope webhosting gunstig voor consument

De concurrentie tussen de internet providers die je ruimte voor een website aanbieden is heel groot. Tot nog toe heeft de consument daarvan geprofiteerd (behalve natuurlijk wie klant was van een van de vele providers die in die concurrentieslag het loodje hebben gelegd). Inmiddels kun je immers heel goedkope webhosting pakketten krijgen met veel webruimte en een flink dataverkeer . Maar sommige van die aantrekkelijk geprijsde hosting providers blijken in praktijk toch wat duurder uit te pakken. Check dus of in het aangeboden pakket de onderstaande punten zitten of dat je daar extra voor moet betalen.

Gratis webhosting: niet aan te raden

Gratis webhosting is natuurlijk een extreme vorm van goedkope webhosting. Maar als je veel moeite neemt om een site te bouwen, dan is het wel zonde als je die onderbrengt bij een gratis hosting provider. Je accepteert dan in het algemeen veel downtime, een lelijke reclamebanner, nauwelijks ondersteuning, een trage site en een slechte beveiliging. Bovendien krijg je geen eigen domein, maar word je een soort subdirectory van het domein van de provider. Dat staat erg onprofessioneel en zal een hogere positie in de Google-zoekresultaten in de weg staan. Kortom, begin niet aan gratis hosting wanneer je niet echt op elk punt moet bezuinigen!

 

Goedkope webhosting: inclusief setup-kosten?

Heel veel hosting providers brengen eenmalige kosten in rekening om je account op te zetten. Vaak gaat het om bedragen van 15 tot 25 euro. Niet schokkend, maar als de jaarlijkse kosten van zo'n goedkope webhosting zo'n 15 euro bedragen, dan is dit in verhouding natuurlijk behoorlijk wat. En in de advertentieteksten staan die setup-kosten vaak niet vermeld.

Goedkope hosting: bijbetalen voor je domeinnaam?

Vaak moet je voor het domeinnaam registreren nog extra bijbetalen. Ook hier weer geldt dat domeinregistratie meestal niet zo'n hoge kostenpost is (vaak tussen de 10 en 20 euro), maar voor wie het vooral in goedkope webhosting zoekt, kan dit een onverwachte tegenvaller zijn. Overigens ben je niet verplicht om je domeinnaam te registreren via je web hosting provider. Je kunt je domeinnaam aanvragen / registreren bij een andere internet provider dan je website host. Maar in de praktijk is het handig om domeinregistratie en web hosting service bij 1 hosting provider onder te brengen. Die brengt dat meestal samen binnen één pakket, dus check even of een gratis domeinnaam in het kostenplaatje inbegrepen is.

Goedkope webhosting: hoeveel dataverkeer toegestaan?

De hoeveelheid dataverkeer die je met je domein mag veroorzaken is de laatste jaren bij alle hosting providers behoorlijk omhoog gegaan, maar toch blijven er verschillen, die vooral weer bij goedkope webhosting goed zichtbaar zijn. Het probleem is dat je bij moet gaan betalen wanneer je meer dataverkeer nodig hebt dan je web hosting pakket toestaat.

Cruciaal is dus dat je probeert goed in te schatten hoeveel dataverkeer je nodig hebt. Die hoeveelheid dataverkeer (je datalimiet) hangt vooral samen met de hoeveelheid audio-, video- en grafische bestanden die je op je site aan gaat bieden en het aantal bezoekers dat je website trekt. Een datalimiet van circa 5 GB per maand zal voor een beginnende, niet te ambitieuze site meestal voldoende zijn.

Voorkom dat je goedkope webhosting duur uitpakt: check in ieder geval hoeveel het je kost wanneer je over je datalimiet heengaat (zeker wanneer je voor een web hosting service kiest met een lagere datalimiet, bijv. 1 GB per maand). Vraag je provider wat er dan gebeurt: krijg je achteraf een rekening (en hoe hoog is die), waarschuwen ze eerst of sluiten ze gelijk de site af voor die maand?

Houd daarbij ook rekening met de ontwikkeling in je bezoekersaantal: het aantal visitors zal na een half jaar duidelijk anders liggen dan net na het online gaan van je site.

Meer informatie over hoe je inschat hoeveel dataverkeer je hosting pakket zou moeten bevatten, vind je op Je dataverkeer berekenen.

Nog een kanttekening: internet providers adverteren vaak ook met de hoeveelheid webruimte die je voor je site krijgt. In de praktijk hoef je je daar meestal niet druk over te maken. Zelfs de meest basale goedkope hosting pakketten bieden al een webruimte van 5 MB en daarmee kun je een site opzetten van enkele tientallen pagina's inclusief fotootjes. Als je een ondergrens van enkele tientallen MB's hanteert, heb je ruim voldoende voor een beginnende site (zonder veel audio/video-bestanden).

Goedkope web hosting: meer dan één eigen website maken?

Je eigen website maken geeft veel voldoening. Het kan dan ook zijn dat je de smaak te pakken krijgt en meer dan een eigen website wilt maken. In dat geval scheelt het je in de kosten wanneer je binnen je web hosting pakket meer dan een eigen website op mag zetten. Dat scheelt je dan in ieder geval de setup-kosten en de hosting kosten die je hosting provider in rekening brengt. Wel zul je altijd per domeinnaam domein registratie kosten moeten betalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:


Wordt het bulk email of een reclame-folder?

Neem je reclamepost op in je communicatieplan of zet je in op bulk email (of gerichte e-mail)? Recent onderzoek wijst uit dat reclame per 'slakkenpost' beter gelezen wordt. ...

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Wordt het bulk email of een reclame-folder?.

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina ' Goedkope webhosting: waar moet je op letten?', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.