Uptime van web hosting provider hoog genoeg?
Is je site bij de web hosting provider die je op het oog hebt wel altijd in de lucht? Anders gezegd, is de 'uptime' van je website hoog genoeg? Het is heel belangrijk dat je site (en daarmee ook vaak je mailbox) min of meer continu bereikbaar is. Als dat niet zo is, krijg je problemen met je mail, bezoekers vinden je site niet (en verwijten dat jou als website-eigenaar) en als je pech hebt, verdwijn je uit de Google-zoekresultaten omdat ook Google je site op het goede moment niet kan vinden.
Uptime-garantie onderdeel van goede web hosting service
Meestal geeft een provider op zijn site een uptime-garantie en zo niet, dan kun je daar gewoon naar vragen. De uptime is het tijdspercentage dat je website online bereikbaar is. Dat percentage moet in ieder geval meer dan 99,5 procent zijn. Dat lijkt veel, maar het betekent dat je site in dat geval op jaarbasis door hostingproblemen nog altijd zo'n 45 uur niet te bereikbaar is, ofwel een ruime werkweek! Natuurlijk ontstaat een deel van de 'downtime' door (meestal nachtelijk) onderhoud en daar heb je minder last van. Maar een uptime-garantie van 100 procent (of 99,99 procent) verdient toch duidelijk de voorkeur. Een hoge uptime-garantie geeft ook aan dat de hosting provider vertrouwen heeft in de eigen web hosting service. Zo'n goede bereikbaarheid heeft overigens vaak wél invloed op het prijskaartje.
Wat stelt de uptime-garantie eigenlijk voor?
De uptime-garantie van een hosting provider moet je wel met een korrel zout nemen. Het is vaak meer een rekenconstructie om te bepalen of je een deel van je hosting kosten terugkrijgt dan dat het exact aangeeft hoeveel tijd je website online zal zijn. De uptime is niet een objectief gegeven dat bijvoorbeeld ook door derden te meten is, maar een percentage dat de webhosting provider zelf door steekproeven bepaalt. En vervolgens beslist de webhost zelf of je aanspraak kunt maken op de uptime-garantie (en de bijbehorende kostenvergoeding). Check dus even wat de uptime-garantie werkelijk inhoudt (ook wanneer de hosting provider je 99,99% uptime biedt): wanneer krijg je een compensatie, hoe groot is die en wat moet je ervoor doen.
Een paar valkuilen bij uptime-garantie:
- Je denkt in aanmerking te komen voor compensatie. Maar eer je die hebt, is een ander verhaal. Dat betekent vaak een brief sturen met een exacte omschrijving van wanneer de website niet bereikbaar was (tip: noteer onmiddellijk het tijdstip wanneer je merkt dat er iets met je site of je mail is). Het zelf bijhouden (of bij laten houden) van de uptime van je site kost je bovendien tijd en/of geld. Vervolgens moet je wachten totdat de provider je klacht gegrond heeft verklaard. Als dat allemaal goed gaat, heb je recht op teruggave of verrekening van een deel van je hosting kosten. Maar die kosten zijn vaak al niet zo hoog, terwijl het zelf (laten) monitoren van je uptime ook aardig wat kan kosten. Dus verwacht niet dat je er al met al financieel veel mee opschiet.
- Voor sommige internet providers begint de teller pas te lopen wanneer de site langer dan bijvoorbeeld vijf uur aan één stuk niet bereikbaar is. Ofwel geen vergoeding wanneer je website er 4,5 uur achter elkaar uit ligt.
Is hiermee het idee van uptime-garantie waardeloos?
Nee, beslist niet. Maar de waarde ervan zit niet in de financiële consequenties, maar in de extra inspanningen die een internet provider levert om die uptime zo hoog mogelijk te maken. Voor het imago van een webhosting provider is het immers heel slecht wanneer bekend wordt dat er uptime-problemen zijn. Elke provider doet er alles aan om de uptime zo hoog mogelijk te maken. Ook vermindert de financiële compensatie de frustratie wanneer je site/mailbox niet bereikbaar is.
Biedt de webhost uptime monitoring aan?
De meeste providers houden constant in de gaten of je site wel in de lucht is. Het monitoren van je uptime is meestal een standaard-service, maar enkele hosts doen dat niet en die kun je maar beter vermijden.
Downtime of problemen: is er een automatische backup?
Elke server heeft wel eens problemen. Soms resulteert dat in downtime: een server of site die tijdelijk niet bereikbaar is. Daarom is het heel belangrijk dat er dagelijks automatisch een backup van je site gemaakt wordt, zodat er geen gegevens per ongeluk zoekraken bij onverwachte problemen. Er is eigenlijk maar 1 belangrijke tip: vermijd hosting providers die deze service niet bieden.
Uptime: waar moet je al met al op letten
- Je site moet beslist zo veel mogelijk online zijn. Het is enorm frustrerend als de site waarin je zo veel tijd hebt gestopt niet bereikbaar is (om over je mailbox nog maar niet te praten). De werkelijke uptime is dan ook een belangrijk criterium wanneer je een web hosting provider zoekt.
- Ga er niet van uit dat je website ook werkelijk altijd in de lucht is, ook bij een goede uptime-garantie.
- Check of de webhost uptime monitoring aanbiedt: een continue controle of je site in de lucht is.
- Check wat de uptime-garantie van je hosting provider inhoudt.
- Zoek uit wat klanten zeggen over de uptime van hun sites bij een bepaalde provider.
Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:
Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 4
Search engine marketing is cruciale marketing tool
Search engine marketing: een uitleg, de trends en de gevaren van search engine marketing middels zoekmachine optimalisatie....
Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Het Marketingcommunicatieplan en internet /Uitdaging 4 Search engine marketing is cruciale marketing tool.