Handige tips voor het solliciteren
Het curriculum vitae: de cruciale uitgangspunten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een curriculum vitae is een succesvol marketingwapen in je sollicitatiebrief. Maar alleen als je deze cruciale uitgangspunten hanteert.

Nogal wat bezoekers van deze site zoeken marketing- of communicatie-vacatures of informatie die hen helpt bij het solliciteren daarop. Daarom hebben we een aantal pagina's opgenomen (die natuurlijk ook bruikbaar zijn als je op een andere functie wilt solliciteren). Op deze pagina: Het curriculum vitae: de cruciale uitgangspunten

 

Het curriculum vitae: de uitgangspunten

Het curriculum vitae is een uiterst belangrijk marketingwapen in je sollicitatiebrief. Bij het lezen van jouw curriculum vitae valt de beslissing: uitnodigen of niet. Om je CV zo succesvol mogelijk te maken is het goed om bij het schrijven de volgende uitgangspunten in de gaten te houden.

Het curriculum vitae moet aansluiten bij de werkgever

Belangrijk is ook dat je zo goed mogelijk achterhaald hebt aan wie je je sollicitatie gaat versturen. Dat geldt zowel voor het bedrijf / de organisatie, maar ook voor degene aan wie je je sollicitatiebrief richt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je probeert van tevoren te achterhalen:

  • hoe groot het bedrijf ongeveer is;
  • waar er vestigingen zijn;
  • wat de bijzondere punten van dit bedrijf/deze organisatie zijn (sterk én zwak);
  • hoe de afdeling waar je zou komen te werken ongeveer in de organisatie 'hangt';
  • waarom er een vacature is / wat de toekomstige functionaris verwacht wordt te bereiken (bedrijfskansen, afdelingskansen, kansen voor de nieuwe werknemer e.d.);
  • of er recente problemen zijn (geweest), zoals fusie, reorganisatie, imagoverlies, marktverlies;
  • wat de exacte naam, titel en functie zijn van degene aan wie je je sollicitatiebrief richt;
  • etc.

Hoe beter je je mogelijke werkgever kent, hoe beter je kunt kiezen welke informatie relevant is om in je curriculum vitae op te nemen (en het praat natuurlijk ook makkelijker tijdens het sollicitatiegesprek).

Het CV moet je toekomst-potentieel laten zien

Schrijf je CV op zo'n manier dat het aansluit bij de leefwereld van de ontvanger, ofwel van iemand die met een probleem zit dat jij in die aangeboden functie op gaat lossen. Benadruk dus wat je voor bijdrage kunt gaan leveren en som niet simpelweg je vorige banen en functies op. Uiteraard moet het curriculum vitae je werkverleden bevatten, maar blijf niet hangen in neutrale beschrijvingen daarvan zonder een link te leggen naar je (hopelijk) toekomstige functie of werkgever. Kortom, denk vanuit de ontvanger van je brief en probeer aan te sluiten bij diens behoeften en interesses.

Het curriculum vitae moet jouw doelen duidelijk maken

Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt. Welke functie ambieer je, wat voor soort werk, welk niveau, welk deel van het bedrijf enzovoort. Geef in je CV ook aan wat je carrière-ambities zijn. Hoe preciezer je weet wat je wilt, hoe duidelijker je als kandidaat naar voren komt en hoe beter een bedrijf kan inschatten of je goed in de organisatie en op die beschikbare plek past. Bovendien maakt het een prima indruk wanneer je klaarhelder je eigen ambities en voorkeuren kunt verwoorden.

Het curriculum vitae moet enthousiast ogen

Rechtgeaarde Nederlanders zijn bescheiden. En dat wreekt zich in hun CV's: die zijn vaak onnodig bescheiden van toon en daarmee voor de lezer onvoldoende duidelijk. Understatements zijn voor jezelf misschien duidelijk, maar de lezer zal ze eerder letterlijk nemen. En dan blijft er niet zo veel over. Zorg dus dat je duidelijk bent over je prestaties. Geef een objectief oordeel (noem beslist budgetten of aantallen medewerkers waarvoor je verantwoordelijk was, als dat relevant is). Maar doe het op zo'n manier dat je eigen enthousiasme niet ondergesneeuwd raakt. Denk eraan: het curriculum vitae moet de lezer enthousiast maken en dat is moeilijk als je een beetje voor je uit murmelt over aardige dingetjes die je hebt gedaan.

Het curriculum vitae moet er goed uitzien

Tot nog toe hadden we het over de inhoud van je CV, maar ook de manier waarop het curriculum vitae is vormgegeven, speelt een rol bij de beoordeling. Dat betekent o.a.:

  • Ziet het CV er netjes uit of past het in ieder geval bij de werkgever? Een kunst- en cultuurcentrum zal eerder gecharmeerd zijn van een opvallende / opvallend mooie vormgeving dan een bedrijf als Shell. Meestal is het goed om gewoon voor een heldere vormgeving te kiezen, met een goede hiërarchie (hoofdkop, tussenkopjes, tabellen, citaten etc.).
  • Is het foutloos geschreven? Het is verbazend hoeveel typfouten en spellingsfouten veel CV's nog bevatten. De mogelijkheid om per e-mail te solliciteren en de informelere manier van e-mail communicatie hebben de 'netheid' over het algemeen niet bevorderd. Toch is dit een cruciaal punt: zorg dat je brief en curriculum foutloos zijn.
  • Zorg dat het CV zo kort mogelijk is. Dus wees bondig, maar wel duidelijk.
  • Zorg dat het geheel helder gestructureerd is, zodat je als lezer makkelijk de inhoud kunt scannen.

 

 

-----------------

Misschien vind je de volgende pagina's rond solliciteren ook wel interessant:

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zoek naar een baan in communicatie of marketing?

Jobpool biedt communicatie-vacatures en marketing-vacatures. Een handige wizard helpt je een professioneel online CV maken. En je kunt zoeken naar vacatures op trefwoorden, regio, branche, gevraagde opleiding en ervaring en het soort aanstelling.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel sitebezoekers vonden ook het volgende artikel interessant:

Handige tips voor het solliciteren
Voorbeeld CV (chronologisch CV)

Voorbeeld CV voor een succesvol chronologisch curriculum vitae....

 

Wil je de rest van dit artikel lezen, klik dan even op Handige tips voor het solliciteren Voorbeeld CV (chronologisch CV).

NB. Er komen regelmatig nieuwe pagina's bij op deze site, dus kom gerust nog eens terug als je meer wilt weten over onderwerpen zoals op deze pagina 'Handige tips voor het solliciteren Het curriculum vitae: de cruciale uitgangspunten', of -meer in het algemeen- over zaken als communicatie, marketing, communicatieplan, marketingcommunicatieplan, communicatiemiddelen, vacature communicatiemedewerker enzovoort.